Manuele Therapie

Gekwetste lichaamsstructuren zoals spieren, pezen en gewrichten veroorzaken beperkingen/verlies van flexibiliteit, kracht en functionaliteit. Door specifieke orthopedisch-manuele technieken normaliseren we deze verstoorde structuren.

Rehab and Prevention | Praktijk voor kinesitherapie, personal coaching, blessurepreventie Wetteren

Wat houdt Manuele Therapie in?

Manuele therapie is zoals het woord het zegt: een therapie waarbij de therapeut zijn handen gebruikt. Deze therapie richt zich vooral op gewrichten die hun beweeglijkheid verloren hebben door een operatie, trauma, een overbelasting of noem maar op.

Als manueel therapeut maken we deze gewrichten terug vrij door middel van zachte technieken (tracties – compressies – translaties). Deze technieken hebben een normaliserende invloed op het verstoorde rol-glijpatroon van de gewrichten. Wanneer de beweeglijkheid herwonnen is, zal je terug pijnvrij en over de volledige bewegingsbaan kunnen bewegen.

Behandeltechnieken

Afhankelijk van het type letsel worden de meest doelgerichte behandeltechnieken toegepast. Dit gaat van manipulaties en mobilisaties tot stretching, fricties, fascia-technieken, kinesiotaping etc.

Acute wervelkolomaandoeningen | Rehab and Prevention | Praktijk voor kinesitherapie, personal coaching, blessurepreventie Wetteren

Acute wervelkolomaandoeningen behandelen we voornamelijk met de Mc Kenzie methode (MDT). Dit is een internationale en wetenschappelijke onderbouwde therapievorm. De resultaten worden bereikt op korte termijn en geven jou als patiënt jouw fysiologische beweeglijkheid terug. Daarnaast zorgt de methode voor een reductie van pijn.

Met de behandeltechnieken van Chaines Musculaires (cfr. Busquet) regulariseren we verstoorde spierkettingen. De oorsprong van langdurige klachten die personen ervaren, kan men vaak terugvinden in een verstoorde biomechanica, dit werkt op zijn beurt overbelasting in de hand. Om deze biomechanica te normaliseren heeft men nood aan twee zaken: normalisatie van spierspanningen en heroriëntatie van spierkettingen. In geval men hoofdpijnklachten heeft kan men op een doeltreffende manier geholpen worden door middel van Myofasciale technieken en cranio-cephale therapie

Dry needling is een relatief nieuwe techniek die gebruikt wordt om spieren met een verhoogde spanning op een snelle en langdurige wijze te laten ontspannen. Dit bereikt men door het gericht aanprikken van deze spieren met kleine naaldjes, als gevolg zullen de triggerpoints die deze verhoogde spanning veroorzaken, uitgeschakeld worden.

Bij de dry needling behandeling zal onze kinesitherapeut of manueel therapeut eerst jouw klachten nader analyseren aan de hand van een gesprek en een gericht onderzoek. Daarna onderzoeken we de spieren die mogelijks jouw pijn veroorzaken. Specifiek zoeken we in de spieren naar de bewuste triggerpoints. Onze therapeut zal vaak meerdere spieren behandelen in je arm, been of langs je wervelkolom. Soms zijn meerdere sessies noodzakelijk.

Dry needling | Rehab and Prevention | Praktijk voor kinesitherapie, personal coaching, blessurepreventie Wetteren

In de kijker

Blijf op de hoogte van onze nieuwste behandelingen, leer onze medewerkers beter kennen of ontdek met welke krachtige toestellen we werken bij Rehab & Prevention!
Maak een afspraak
Bekijk ook het assortiment voor Blood Flow Restriction Training (BFR-T) op onze webshop gobstrong.be!